Battle in Seattle

2009.12.22. 16:23

Nemrég elkeserítő eredménnyel zárult a koppenhágai klíma konferencia. Bár a gazdasági lobbi most is erősebb volt, a globalizáció kritikus mozgalom nem vallott szégyent. 

Mi most Koppenhágától úgy búcsúzunk, hogy beszámolunk a Battle in Seattle (Csata Seattle-ben) című filmről, mely a 10 évvel ezelőtt, Seattle WTO csúcs ellen szervezett tiltakozásról szól. Ekkor született meg a globkrit mozgalom, mely azóta is jelen van mindenhol, ahol gazdasági nagyhatalmak próbálnak dönteni a fejünk fölött.

A film 2007-ben készült el, alacsonynak mondható 8 millió dolláros költséggel. Hazánkban sem mozi forgalmazásba nem került, sem dvd-n nem jelent meg, így aki látni szeretné kénytelen-kelletlen, de alternatív megoldásokhoz kell folyamodnia :)

Hiába az alacsony költségvetés, ez nem látszik a filmen: látványos, akció dús képsorok, tömegjelenetek, és szupersztárok. Martin Henderson (A kör), Woody Harrelson (Született gyilkosok, Nem vénnek való vidék, 2012, Zombielnd), Charlize Theron (Az ördög ügyvédje, A rém, Elah völgyében), Michelle Rodriguez (Lost, Avatar), Ray Liotta (Copland, Hannibal).

A sztori: WTO államainak képviselői Seattle-ban gyűlnek össze, hogy a világ helyzetét befolyásoló gazdasági döntéseket hozzanak. Gyülekeznek még mások is: környezetvédők, állatvédők, szakszervezeti tagok, a black block... Ám őket senki nem veszi komolyan, még talán saját maguk sem bíznak komolyan magukban. A csúcs első napján azonban akkora erőt tudnak felmutatni, amekkorával a rendőrök sem számolnak: lezárják az összes kereszteződést a belvárosban, így a konferenciára igyekvők nem képesek eljutni a helyszínre, beragadnak szállodáikba.

A liberális polgármester látszólag szimpatizál a tüntetők céljaival, ám politikusként számára a WTO, és a gazdasági lobbi a fontosabb. Próbálja elkerülni, végül mégiscsak elrendeli a szükségállapotot és behívatja a Nemzeti Gárdát. Ekkor elszabadul a pokol. A rendőrök ártatlan embereket vernek, a békés tüntetők közé lőnek. A tüntetők között pedig felerősödik az erőszakot sem megvető black block. Igazi csata veszi kezdetét az utcákon, de bent a konferencián is, hiszen a külső harcokat látva a fejlődő országok képviselői is egyre erőteljesebben kezdik hallatni hangjukat.

Az utcai események végül több száz tüntető letartóztatásával zárulnak, akiket társaik nem hagynak magukra, a polgármesterre pedig újabb nyomás nehezedik: adjon engedélyt a jogtalanul letartóztatott tüntetők szabadon bocsájtására. Minden jó, ha a vége jó persze, hisz mégiscsak egy amerikai filmről van szó, de hát így volt ez valójában is: a letartóztatottakat szabadon engedik, a seatle-i harcok pedig sokak életét befolyásolják. Egy azonban biztos, a sokféle érdekű és indíttatású kritikus csoportok itt léptek fel először egységesen, ekkor született meg a globkrit mozgalom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr171616090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása