Plázák. Márkák. Zombik.

2010.01.16. 14:50

Egy nő rémálomból réved. A valóság azonban amiben ébren találja magát talán még borzasztóbb, mint amilyen az álom volt: a Földet ellepték az élőhalottak, ezek a vegetatív, csak élő emberi hússal táplálkozó, komótosan mozgó lények.

Tíz évvel nagysikerű 1968-as, Az élőhalottak éjszakája című horror után George A. Romero folytatta zombi sorozatát. Alapvető változás nincs a Holtak hajnalában az előző filmhez képest: nincs megmagyarázva a szörnyek megjelenése, a nézőnek el kell fogadnia jelenlétüket már a film elején. A szereplők most is menekülni kényszerülnek és megpróbálják túlélni ezt az poszt-apokaliptikus világot.

A film két televíziós (Francine és Stephen), valamint két katona (Peter  és Roger) sztoriját meséli el. Akik előbb menekülnek, majd elbújnak, végül harcra kényszerülnek a földöntúli sereggel szemben.

Hogy miért kerül bemutatásra egy zöld filmekkel foglalkozó blogon ez a mozi? Azért, mert Romero zombi-sorozatának részei többek egyszerű rémfilmeknél. Parabolák, melyekkel a rendező saját társadalmáról mondja el a véleményét. Hol a háborúk és az értelmetlen pusztítás ellen, hol a társadalmi egyenlőtlenségek ellen emel szót. A Holtak hajnalában a fogyasztói társadalom elé tart görbe tükröt.

Hőseink ugyanis egy külvárosi plázában lelnek menedékre. Nem nehéz felfedezni a még mindig csillogó bevásárlóközpontban némán fel-alá sétáló zombikat látva azt az iróniát, amellyel Romero az „agyatlan” plázázókat, az értelmetlenül fogyasztókat szemléli. A márkás árucikkek, a negédes zenék, a csábító márkák világa egy kiüresedett világ, melyben a négy főszereplő is ugyanúgy mozog, mint az élőhalottak. Romoero arra figyelmeztet, hogy a fogyasztói kultúrát kritikusan kell szemlélni. A film elején a tv-stúdió vezetője  dührohamot kap, mert attól tart, hogy a nézők elkapcsolnak a csatornáról, ha nem írják ki a képernyőre (az egyébként már rég nem működő) kórházak címét. Vajon tényleg nem vesszük észre, ha a siker hajhászat, a márkás árúk utáni vágyakozás, a bulvármédia gondolatok és érzelmek nélküli lényekké változtat minket?

Ne feledjük: Romero szólt időben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1001676958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása