A dokumentum- és a játékfilmek után itt az ideje, hogy egy animációs filmről is szóljunk. Az Egon és Dönci című filmet egy Magyar Dániel és Magyar Ádám készítette a saját, otthoni stúdiójukban. A forgatókönyvíró Magyar Elemérrel a családi stáb elkészítette az első magyar 3D-s animációs filmet. Egonról, aki egy gyönyörű kis bolygón él macskájával Döncivel. A folyton az eget bámuló Egon egy szép napon üzenetet kap a Föld nevű bolygóról: égitestére zuhan a Voyager-3, melyet az emberiség azért indított útnak, hogy intelligens életformák lépjenek velük kapcsolatba.

Egonnak több se kell: űrhajót tervez, épít és útra is kel vele, hogy megtalálja ezt az emberekkel telezsúfolt, érdekes sártekét. A hosszú utazás során több galibába is keverednek, elsősorban Döncinek köszönhetően, ám végül elérik úti céljukat: a Földet.

Ez azonban már csak egy elnéptelenedett, elsivatagosodott égitest, ahol már csak egy furcsa hippi éli magányos életét egy világvégi oázisban: az emberiség utolsó példánya, aki elmeséli Egonnak, hogy az egykor szépséges bolygót miként vágta haza faja a mérhetetlen kizsákmányolással és környezetrombolással. Jobb tehát, ha Egon hazamegy az élettel teli bolygójára és nem vágyakozik a földi életre… A didaktikus befejezésre egy filmvégi felirat is ráerősít, amely talán túlságosan is szájbarágóan szólít fel arra, hogy vigyázzunk bolygónkra. Szerencsére a film tele van aranyos poénokkal, és a figurák is szerethetők, s mégiscsak az ritka holló a magyar piacon egy olyan film, amely a fikció eszközeivel próbálja felhívni a figyelmet a globális klímakatasztrófára.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr161665833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2010.01.26. 15:10:54

Egyrészt: riszpekt a magyar alkotóknak ezért a filmért, amely valóban magántőkéből, és - pl. a botrányos Kis Vuk-hoz képest - fillérekből készült, és mégsem kell szégyenkeznie egy pillanatig sem a látvány miatt. Másrészt: ez a film roppant ergya volt. Rég nem unatkoztam ennyire animációs(!) sci-fi(!) filmen! Ezen sikerült. Többször is bealudtam. Stb. Nálam - ha tíz pontos skálán osztályoznék - maximum 3 pontot kaphatna (de inkább csak 2-t)!
Harmadrészt: jó pár írásodat elolvasva most jön a konklúzió: úgy nevezett kritikáid maximum tartalomismertető álrecenziók, amelyek még a recenzió véleményfaktorát is csak kapargatják, alulról közelítgetik. Viszont minden egyes esetben rá akarsz erőszakolni valami olyat ezekre a munkákra, ami nem sajátjuk, amely kategória valószínűleg nincs is egyáltalán!
Negyedrészt: konkrétan jelen írás utolsó mondata teljes mértékben magyartalan, széteső és (ezáltal/ebből adódóan) értelmetlen:

"mégiscsak az ritka holló a magyar piacon egy olyan film, amely a fikció eszközeivel próbálja felhívni a filmet a globális klímakatasztrófára."

Végül (de nem utolsó sorban): vagy neked nem ártana még sok-sok kritikát, blogot, szépirodalmat, stb. olvasni és ezáltal stilisztikailag és mindenféle egyéb szempontból fejlődni; vagy a cikkek írását kiadni valamely hozzáértő személynek; esetleg a cikkek megírása után egy állandó lektorral ellenőriztatni a szöveget, és csak miután a rostán átment, azután publikálni!

szepujvilag 2010.01.26. 17:38:00

1. A film valóban leül a közepe felé. Kb. 20 percet ki lehetne vágni.
2. Köszönöm a véleményed. Nem fogok mentegetőzni, igyekszem javítani az írásokon.
"...minden egyes esetben rá akarsz erőszakolni valami olyat ezekre a munkákra, ami nem sajátjuk." - Segíts kérlek, mire gondolsz konkrétan, mert minden film zöld témát feszeget, vagy kapcsolatba hozható a zöld gondolatokkal. Írd már meg, hogy melyik nem!
süti beállítások módosítása