Avatar, az ökofilm

2010.01.02. 11:16

James Cameron legújabb filmjében a kék színű na'vik harcolnak az ember zsoldosokkal a Pandora nevű holdon. Az akció dús mozi scfi-fiként indul, aztán fantasy lesz, a 3D-s látvány mellett pedig kevés szó esik róla, hogy az Avatar tulajdonképpen egy ökofilm.

Ha lecsupaszítjuk a sztorit, akkor a következő a helyzet: van egy nagyvállalat, amely ki szeretné zsákmányolni az addig még érintetlen holdat, amelyen a természettel szimbiózisban élő népek laknak, ráadásul az egyik klán pont azon a helyen lakik, ahol a legnagyobb nyersanyag-lelőhely van. A cég így előbb megpróbálja őket szép szóval és egy kis pénzzel rávenni, hogy költözzenek arrébb, amikor ez nem megy, akkor katonákat küld rájuk, hogy elpusztítsák őket.

Az Avatar egyértelmű parabola, hisz ha a fantasztikus háttértől eltekintünk nyilvánvaló, hogy a Föld számos pontján így bánnak el az őslakósokkal pl. a nagy olajcégek.

A na'vik egyfajta Gaia kultusz hívei: hisznek abban, hogy holdjuk egy élő egység, egy összefüggő szimbiózis, amelyben, ha elpusztul egy élőlény, akkor az a többire is kihatással van, így bár az itt élők vadásznak az állatokra, csak annyit pusztítanak el közülük, amennyi a megélhetésükhöz kell, és az elejtett vadakat mélységes tisztelet övezi. Ezt a természetes egységet próbálják megtöri az emberek, akiknek eredeti bolygója, a Föld egy szikár bolygóvá vált a film történésének idejére, pontosan a természeti erőforrások kizsigerelése miatt.

James Cameron egyébként aktuálpolitikai üzeneteket is elrejtett. A filmben többek között ilyen mondatok hangzanak el: Ha meg szeretnél valamit szerezni, akkor robbants ki egy háborút, mert akkor kevésbé látszik, hogy kifosztod a megtámadottakat. Az ehhez hasonló mondatok egyértelmű utalások az USA Irak elleni háborújára és az ottani olajmezők feletti ellenőrzésre való törekvésre.

Az Avatar a legtöbb ember számára a legújabb digitális effektek filmje lesz. Számunkra egy ökológiai figyelmeztetés. Egy történet, amely arról szól, hogy a miénktől különböző kultúrájú embereket is el lehet fogadni, sőt meg lehet szeretni, ha megismeri őket az ember. Az Avatar számunkra egy mese, ahol győznek a zöldek a gátlástalan kapitalisták felett. Bárcsak a valós világban is mindig így történne!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr691638907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cantor 2010.01.02. 23:49:39

Teljesen egyetértek, hasonlóra gondoltam miután megnéztem a filmet. Sajnos az emberek nagy százaléka nem fogja fel, hogy ahhoz, hogy csodát láss, "nem kell a Pandorrára menni", mint ahogy azt sem veszi tudomásul, hogy pont filmben bemutatott pusztítás zajlik itt a földön.

Zolix777 2010.01.03. 11:28:16

Teljesen egyetértek!!Eza film sokmindent elmond rólunk emberekről!!Csak az a baj hogy sokan nem értik ezt meg!

Plota 2010.01.03. 12:30:40

Szintúgy egyetértek! Nagyon jó dolgokat vettél észre, és fogalmaztál meg! Nagyon jó a bejegyzés, és köszönöm, hogy belinkelted hozzám! :)

szepujvilag 2010.01.03. 13:05:58

Sziasztok!
Köszi a dicsérő szavakat! Kérlek benneteket, hogy olvassátok a többi filmről szóló eddigi és jövőbeli kritikákat is, és látogassatok gyakran a Zöld Film blogra!

T.Viki · http://forras.eu 2010.01.03. 19:35:38

Kedves Szépújvilág! Köszönöm a linket, ha megengeded, én is ide teszem az én ajánlómat:
teozofia.blog.hu/2010/01/01/http_www_youtube_com_watch_v_8ybpl2y4qzq

Érdekes olvasni a különböző megközelítésű ajánlókat, és a tiéd különösen rokonszenves! Üdv!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2010.01.04. 09:28:44

Azért vannak bíztató jelek. Ajánlott irodalom: Diamond, Jared: Az összeomlás (qltura.blog.hu/2009/08/29/konyv_diamond_jared_osszeomlas). Itt a szerző hosszan elemzi mi a különbség egy állami olajcég és egy magán olajcég hozzáállásában (Exxon-Chevron) egy indonéziai szigeten. Szóval vannak pozitív példák, amik azt mutatják, hogy lehet ezt jól/jobban is csinálni. Persze mi, fogyasztók vagyunk a kulcs. Ha mi igényeljük és hajlandók vagyunk ezért fizetni, akkor a tőkés cégek is hirtelen szükségét érzik, hogy jobban odefigyeljenek!

Viszont - szerintem (qltura.blog.hu/2009/12/30/film_avatar_1) - a film vége túl náívra sikeredett. Bár lehet, hogy az eddig befolyt 1 milliárdból majd lesz folytatás és ott árnyalják a képet (és remélem, hogy Dr. Augustine is feltámad :-) ).

Az is érdekelne, hogy a grafikus részeket napenergiával, vízienergiával, esetleg lábbal hajtott gépekkel csinálták-e! :-)

leonidasz88 2010.01.05. 17:32:14

Sziasztok.Tökéletesen egyetértek a kritka írójával.És igen,bárcsak a valóságban is így lenne.De mégis hogy lehetne így?Ha még mindíg az a naív felfogás él az emberekben,hogy egyszerű tüntetésekkel,táblákkal el lehet érni bármit is.Az emberek 80% elkényelmesedett,nemtörődöm lett.A profit zabáló cégek,és "emberek" pedig csak önmagukkal foglalkoznak,és nem látnak tovább a napi bevételen.Mégis,hogy lehetne az ilyeneket meggyőzni bármiféle tüntetéssel,táblákkal?Vagy felhívni az emberek figyelmét?Ugyan már....a TV-kben mennek számukra "igényesebb" műsorok is.Arra akarok célozni,hogy a leg kézenfekvőbb megoldás a filmben benne is van.Az utolsó 20 percben.Csak ennyit akartam.Sziasztok.

fidusz 2010.01.09. 17:08:23

@TrueY: Jared Diamond könyve az egyik kedvencem. Sajnos, sikerült tavaly elhagynom a Keleti Pályaudvaron :( Remélem, jó kezekbe került...

Georgicon · http://www.taltoskerekpar.hu 2010.01.13. 16:33:45

Hangulatteremtőnek már csak ez a két indián mondás kívánkozik ide, ami e jó kis cikkről eszembe jutott:

A Földet nem örökségül kaptuk,
hanem gyermekeinktől kölcsönözzük azt...

Ha kivágtál minden fát
és kifogtad az összes halat,
megmérgezted a folyókat,
rájössz,
hogy a pénz nem ehető!

Más:
Egyébként a Faluról és a Lány a vízben-ről is fogsz majd részletesebben írni? Mert azok is hasonlóan a témába vágnak, mint ahogy arra már az Esemény beszámolójában is utaltál.

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2010.01.26. 14:45:21

A film lenyűgöző volt; James Cameron ért a mozicsináláshoz, a hatáskeltéshez. Ezek tények.
Tény az is, hogy ezt a filmet - na jó: ezt a történetet - már láttam. Nem is egyszer! És már akkor megszerettem.
Egyszer Kevin Costner rendezte és főszerepelte, akkor 9 Oscar-díjat is besöpört vele, szerintem teljesen jogosan; ez a 90-es évek elején volt, és Farkasokkal táncoló volt a film címe. A másokdi esetben pedig Edward Zwick rendezte, Tom Cruise-zal a főszerepben, és Az utolsó szamuráj volt a címe.
De ott van még a Pocahontas is, vagy bármelyik nagy (hollywoodi) opus, amely kis/védekezésre képtelen/szimpatikus/homogén nép, népcsoport elnyomásáról, leigázásáról, megmentéséről szól.
Szóval Cameron lenne az ökofilm atyja? Az Avatar lenne az ökofilm netovábbja? --- El vagytok ti tévedve!...

szepujvilag 2010.01.26. 17:30:06

@ködlámpa: Senki sem állította, hogy "Cameron lenne az ökofilm atyja." És hogy "Az Avatar lenne az ökofilm netovábbja."

Eduso 2010.02.04. 12:55:12

Szia mindenkinek, aki olvassa ezt!
Nem olvastam el az összes hozzászólást, és nem gondolom, hogy mindenki el fogja olvasni az enyémet. Köszönöm mindazoknak, akik elolvassák.
20 éve nem voltam moziban. Ez idő óta az AVATAR az első film, ami arra késztetett, hogy elmenjek moziba. Ezért a férjem x-edik szülinapi ajándéka az volt, hogy a családomat elvittem az AVATARRA. Nem 3D-ben láttuk, mégis nagyszarű élmény volt.
aztán a minap megvettem egy "Bors" nevű napilapot. Abban pedig azt olvastam, hogy egy bizonyos Kocsis Ferenc bakikat talált az AVATARban.
Akkor lássuk ezeket a bakikat:
1, "A filmben látható távolságból rázuhant volna a Pandora és a többi hold is a gázóriásra."
Nem vagyok csillagász, de ezt a távolságot a film alapján megbecsülni szerintem nem lehetséges, és az okfejtés nélkülöz minden tudományos alapot. Talán az illető úrnak gyakrabban kellene néznie bizonyos tudományos dolgokkal foglalkozó TV-csatornákat. Meglepő dolgokat tudhatna magáénak, ha így tenne.
2, "Annak ellenére, hogy a Pandora egy gázóriás körül kering, a sok hónapos kalandozás alatt egyszer sem volt napfogyatkozás."
Ez nem egy tudományos és ismeretterjesztő film, ezért ez számomra abszolút lényegtelen.
3, "Nem derül ki, mire jó a lebegő ásvány, amiért komoly katonai erőt vetettek be."
Helló ember! Ne csak nézzed, hanem lássad is a filmet. Az ásvány nem azért lebeg, mert akar, hanem azért, mert így demonstrálják, hogy mennyire értékes. A film szempontjából pedig teljesen mindegy, hogy miért annyira értékes az emberi fajnak, mert egyáltalán nem ez a lényeg.
4, Furcsa, hogy a na'vik nyilakkal szállnak szembe a helikopterekkel, ahelyett, hogy felülről kőzáporral tennék tönkre a rotorokat."
Mi is ebben a furcsa? A na'vik fegyvere a nyíl. Miért akarnának más eszközt használni, amikor azt tarthatják a leghatékonyabbnak? Te sem akarnál ballisztikus rakétát használni, ha van atombombád, és meggyőződésed, hogy az hatékonyabb. Do you that me?
5, "A na'vik között nincsenek öregek, fogyatékosok, sebesültek és túlsúlyosak."
Te ember! Nézzed már meg rendesen a filmet!!!!
Kíváncsi lennék én arra a na'vi-ra, aki ilyen életforma mellett túlsúlyos tud lenni, és járókerettel száll fel egy sárkány hátára. Ki mondta ennek az embernek, hogy nem csak az emberi faj jellemzője a fogyatékosság? Minden tiszteletem a fogyatékossággal élőké, de az AVATAR nem egy természetfilm, ami bemutatná a Pandorán élők mindennapjait. Az nem tudható, hogy mi a helyzet az öregekkel, hiszen a film nem ennek bemutatására jött létre. Egyetlen "temetés"-jelenet mégis látható a filmben, ami szerintem éppen elég információt ad a na'vik életviteléről. Aztán meg vannak bizony sérültek, akiket valami oknál fogva a bakivadász nem volt hajlandó észrevenni.
6, "A fejlett haditechnika ellenére nem harci robotokkal, hanem emberekkel indulnak hódításra a földlakók (megjegyzem: Földlakók), és biológiai fegyver sem vetnek be."
Te drága okos ember! Honnét a fenéből tudod, hogy a biológiai fegyver nem károsítaná-e azt a fontos ásványt, vagy nem tiltokkák-e be oly sok földi használat után?
Nem vagyok hadvezér és nem értek a hadviseléshez, de gyanítom, hogy a gyalogság arra használatos, hogy elvonja az ellenfél figyelmét a fontosabb csapásmérő fegyverzetről. Ez egy undorító emberi csel, amit tetten érhetsz itt a földi háborúkban. Akkor miről is beszélsz?
7, "Hadászati szabály, hogy a bevetésre küldött bombázókat vadászgépek biztosítják, a filmben viszont erről "megfeledkezett" a parancsnok."
Aki nem csak nézte, hanem látta is a filmet, az ugye észrevette, hogy van egy hatalmas repülőgép, ami a rengeteg bombát hordozza, és van egy csomó helikopterszerű képződmény, amik a bombázót kísérik, és rakétákkal védik. Akkor most megint miről is beszélünk? A haditechnikus Kocsis Ferenc úr megfeledkezett arról, amit nem csak nézni, de látni is kellene.

Még annyit, hogy a bakivadászok állítólag "rákattanatak" arra, hogy a főszereplő jobbkezes, ha lőfegyvert használ, és balkezes, ha nyilat.
Itt jön a képbe a nevelőapám, aki a jobb kezében fogta a kanalat, ha evett, de balkézben fogta a kalapácsot, ha be kellett verni egy szöget. Ez ám a baki!!
Sosem jutott eszembe számon kérni a nevelőapámat, amiért így tett, mert számomra ez teljesen normálinak tűnt.
Irigylésre méltóan tökéletes környezetben élhet ez az állítólagos Kocsis Ferenc, aki ennyi szörnyű bakit fedezett fel az AVATAR-ban. Én boldog vagyok, hogy nem tökéletlen környezetben nőttem fel, mert így megtapasztalhattam sok-sok ellentmondást, és képes voltam megérteni az AVATAR című film lényegét. Sajnálom azokat, akiknek ez nem sikerült, és inkább bakikkal tarkított filmként élik meg mindazt, ami inkább felhívja a figyelmünket arra, hogy jobban kell vigyáznunk Földanyára, mert Tőle függ a létezésünk.
Köszönettel: Eduso
süti beállítások módosítása