A függetlenség napja; Godzilla; 2012 és Holnapután. Roland Emmerich filmjei tulajdonképpen egy sémára felfűzött katasztrófafilmek, melyben a „világvégét” hol a földön kívüliek, hol egy mutáns szörny, hol egy természeti katasztrófa okozza.

A Holnapután című 2004-es moziban maga az ember hívja ki maga ellen a természet haragját: a globális felmelegedés hatására felolvadó sarki jégmezők oly mértékben árasztják el édesvízzel az óceánokat, hogy leáll a sós- és édesvíz kényes egyensúlyán nyugvó Golf-áramlat. A tudósok addig csak veszekedtek a politikusokkal, hogy kb. egy évszázad múlva óriási baj lesz, ám úgy tűnik, a folyamat sokkal gyorsabban zajlik le, mint ahogy előzetesen gondolták, és pár nap alatt zuhan a hőmérséklet -60 fokra, valamint óriási tornádók jelennek meg az USA, Európa és Oroszország felett.

A katasztrófát előrejelző Jack Hall klimatológus segíthet itt már csak. Így miközben adatokat elemez, deportálási terveket fogalmaz meg még jut ideje a New York-ban rekedt fiát is megmenteni a fagyhaláltól. Az addig tétlenkedő (a film végére elnökké előlépő) alelnök Mexikóból jelenti be, hogy tévedett, amikor nem fordított elég figyelmet és pénzt a klímakatasztrófára. A fejlett országokat megmentik az addig kizsigerelt fejlődők, a fiút és annak reménybeli szerelmét Jack, a tudós ex-neje pedig megment egy rákos kisfiút. Mindenki vidám és amire elmúlik a soha nem látott nagyságú vihar, a Föld levegője is megtisztul.

Happy end hollywood-i módra, ilyen egy igazi katasztrófa film, amiben mindenki megmenekül, akinek kell. Bármennyire sablonos is Emmerich filmje arra felhívja a figyelmet, hogy nincs haladéka a politikusoknak és a gazdasági lobbinak: holnapután akár holnap is eljöhet, vagy akár már ma...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr491642596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása