Ökohorror: Az esemény

2010.01.07. 07:14

Míg a Holnapután című filmben a természet feladja a küzdelmet az ember által okozott környezeti pusztítással szemben, és így következik be az ökológiai katasztrófa, addig Az eseményben Gaia agresszívan visszatámad.

M. Night Shyamalan azzal írta be magát a történelembe, hogy csavaros történeteivel képes volt a film végéig fenntartani a feszültséget, sőt a The end felirat előtt még egy hirtelen fordulatot bevetve tudta (jó értelemben véve) sokkolni nézőit. Ezért lett világhírű A hatodik érzék című horrorral, a Sebezhetetlen című szuperhős filmmel, valamint A falu című alkotásával, melyről mindenki azt hiszi egészen a végéig, hogy rémfilm, pedig nem az...

Sajnos, amikor 2008-ban elkészítette Az esemény című filmet a mester már túl volt a fent említett csúcsokon és úgy látszik elfáradhatott. Míg korábban a filmműfajok újítójaként gondolhattunk rá, Az esemény írójaként és rendezőjeként a már jól ismert panelekből építkezik. Annyi változás van, hogy itt nem egy kis csoport menekül, hanem az egész emberiség, és a többi biológiai katasztrófafilmhez képest nem pókok, madarak, méhek, sáskák és egyéb mozgó, repülő, vagy kúszó állaltok jelentik a vészt az ember számára, hanem a fák, amelyek az élet fenntartásához elengedhetetlen oxigén helyett, most gyilkos gázokat bocsájtanak ki, amik csak az emberekre ártalmasak, a többi fajra nem. Földanyánk bosszúja elől mindenki menekül, de természetesen csak páran élhetik túl a kataklizmát. Ilyen Elliot Moore, biológiatanár, aki (ahogy az szokott lenni) már előre szólt, csak nem figyelt rá senki. Főhősünk (ahogy az szokott lenni) egyszerű tudós-pedagógusból akcióhőssé vedlik át, hogy mentse a saját és persze elsősorban a családja életét.

A The end felirat előtt nincs a székhez szegező csavar, csak a kínos feszengés, hogy nem történt semmi olyan másfél órán keresztül, amire nem gondoltunk volna már azt követően, hogy kibontakozott az alapszituáció: hőseink megmenekülnek, ahogy a Föld is, hiszen a természetnek sikerült az emberiség kb. 90 százalékát kiirtani, így a környezetpusztítás pár évszázadig biztos nem jelent majd gondot.

***

Két utóbbi kritikánkból kitűnik, hogy Hollywoodban minden a pénz körül forog. Foglalkoznak ők a globális környezetszennyezéssel, ha már mindenki erről beszél, de csak akkor, ha úgy csinálhatják, ahogy ők akarják. Szóval, ha ennek apropóján egy butácska, sablonos, ám előre láthatóan jelentős bevételt hozó kalandfilmet készíthetnek. Roland Emmerich Holnaputánja és M. Night Shyamalan Eseménye jó példa rá, hogy hogyan lehet egy valós problémát bemutatni úgy, hogy a gondolkodásról leszoktatott plázaközönség szintjétől ne kelljen feljebb emelkedniük a mondanivalót. Mindkét film figyelmeztet arra, hogy veszélyben vagyunk, és a veszélyt saját magunk okozzuk, ám nagy baj az, hogy a Holnapután is, Az esemény is azt sugallja, hogy a természet majd úgyis megoldja a problémát, ha elérkezett az ideje. Lehet, hogy így is van, mindenesetre tudunk még mit tenni, nem kell bevárni, hogy a negatív utópiák bekövetkezzenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr741653288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2010.01.26. 14:51:01

Hm... A HVGblog is hozza a cikkeidet?
De jó volna akkor, ha nem lennének bennük tárgyi tévedések, valamint stílusod nem lenne helyenként olyan kisiskolás!...

Pl.: "Ezért lett világhírű A hetedik érzék című horrorral"

MNS NEM lett világhírű semmiféle A hetedik érzékkel! (Igaz viszont, hogy Bruce Willis és Haley Joel Osment főszereplésével lerakott az asztalra egy kőkemény thrillert, Hatodik érzék címmel!....)

szepujvilag 2010.01.26. 17:27:56

@ködlámpa: Köszönöm az észrevételt. Igazad van, javítottam az elírást. A stílusomon igyekszem javítani:)
süti beállítások módosítása